Z kuşağı kadınlar, girişimci olmak istiyor

Mastercard’ın 2025 Dünya Kadınlar Günü’ne özel gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’deki Z kuşağının girişimcilik isteğini ortaya koyuyor. Kadınların yüzde 60’ı kendini girişimci olarak tanımlarken, Z kuşağındaki kadınlarda bu oran yüzde 88’e çıkıyor. Ancak girişimciliğin önündeki en büyük engel finansmana erişim. Mastercard, kadın girişimcilerin desteklenmesi için çeşitli çözümler sunmaya devam ediyor.

 

 

Mastercard, 2025 Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak gerçekleştirdiği uluslararası bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, kadınların girişimcilik ruhunun nesiller arası değişimini gözler önüne sererken, kadın girişimciliğine dair potansiyel fırsatları ve karşılaşılan engelleri de ortaya koydu.

 

Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir

 

 

Kadınların Girişimcilik İsteği Artıyor

 

Mastercard’ın araştırmasına göre, Türkiye’deki kadınların yüzde 60’ı kendini girişimci olarak tanımlıyor. Bununla birlikte, Z kuşağı kadınlarında bu oran yüzde 88’e kadar çıkıyor. Dünya genelinde ise kadınların girişimcilik oranı yüzde 30 iken, erkeklerde bu oran yüzde 37 olarak belirlendi. Türkiye’de ise bu oranlar daha yüksek: Kadınlarda girişimcilik oranı yüzde 60, erkeklerde ise yüzde 74.

Araştırma, özellikle genç nesil kadınların girişimcilik konusunda oldukça hevesli olduklarını gösteriyor. Z kuşağı kadınlarının kendi işlerini kurma isteği, dünya genelinde yüzde 71, Türkiye’de ise yüzde 88 seviyelerine çıkıyor.

 

Kadın Girişimcilerin Motivasyonları

 

Kadın girişimcilerin başlıca motivasyonları arasında finansal bağımsızlık kazanmak, hayallerini gerçekleştirmek, iş-yaşam dengesini kurmak ve dünyada fark yaratmak yer alıyor. Türkiye’deki kadınlar için hayallerini gerçekleştirmek ilk sırada yer alırken, bunu daha iyi bir iş-yaşam dengesi ve esnek çalışma saatleri takip ediyor.

Z kuşağı kadınlarının girişimcilik arzusunun temel nedenlerinden bir diğeri ise daha fazla gelir elde etmek ve finansal bağımsızlık kazanmak. İş-yaşam esnekliği de genç kadınların girişimcilik kararlarında önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

 

 

Finansal Engeller ve Destek İhtiyacı

 

Kadın girişimcilerin karşılaştığı en büyük engel ise finansmana erişim. Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de kadınlar, girişimcilik yolunda karşılaştıkları en büyük zorluk olarak finansman eksikliğini vurguluyorlar. Türkiye’deki kadın girişimciler, finansal kaynak eksikliğini (yüzde 40), fon eksikliğini (yüzde 39) ve deneyim eksikliğini (yüzde 28) en büyük engelleri olarak sıralıyorlar.

Kadınların girişimcilik süreçlerinde daha fazla destek almak istedikleri alanlar ise finansman seçeneklerinin artırılması (yüzde 48), temel iş becerilerinin geliştirilmesi (yüzde 33) ve teknolojik eğitim (yüzde 29) olarak öne çıkıyor.

 

Teknolojinin Gücü ve Fırsatlar

 

Araştırma, kadınların teknoloji kullanımında da erkeklerden daha fazla ön planda olduklarını gösteriyor. Türkiye’deki kadın girişimcilerin, erkeklere kıyasla teknoloji kullanımına daha yatkın oldukları, işlerinde düzenli olarak yapay zeka kullandıkları (yüzde 78’e karşı yüzde 60) ve dijital araçlarla ilgili eğitim taleplerinin daha fazla olduğu gözlemleniyor.

Kadınların teknolojiye olan ilgisi, işlerinde daha fazla verimlilik sağlamalarına ve küresel rekabette öne çıkmalarına yardımcı oluyor. Özellikle veri analizi ve yapay zeka gibi alanlarda kadın girişimcilerin yetkinlik kazandıkları görülüyor.

 

 

Türkiye Kadın Girişimciliği ile Öne Çıkıyor

 

Mastercard araştırması, Türkiye’deki kadınların girişimcilik konusunda çok daha yüksek bir motivasyona sahip olduğunu gösteriyor. Türkiye’de kadınların girişimcilik oranı, EEMEA (Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinin ortalamasının çok üzerinde. Türkiye’de girişimcilik ruhunun daha fazla olduğunu vurgulayan Mastercard Doğu Avrupa Bölge Başkanı Yasemin Bedir, "Türkiye, kadın girişimcilik konusunda dünya genelinde en büyük potansiyele sahip ülkelerden biri" dedi.

 

Kadın Girişimciliği ve Sektörler

 

Türkiye’de kadın girişimcilerin iş kurmak istedikleri sektörler incelendiğinde, yiyecek ve içecek sektörü yüzde 30 ile ilk sırada yer alırken, bunu kozmetik (yüzde 17) ve iş hizmetleri (yüzde 12) izliyor. Öte yandan erkeklerin teknoloji alanında girişimcilik kurma istekleri, kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla. BT ve bilgisayar alanlarında iş kurma arzusunu erkeklerin yüzde 12’si ifade ederken, kadınlarda bu oran yüzde 7 seviyelerinde kalıyor.

 

Mastercard, Kadın Girişimcileri Destekliyor

 

Mastercard, kadın girişimciliğinin gücünü ve potansiyelini desteklemek için bir dizi girişim başlatmış durumda. 2024-2025 dönemi için seçilen girişimci kadınlardan biri de Mastercard’ın girişim hızlandırma programı Lighthouse Türkiye’nin kazananı oldu. Yasemin Bedir, "Bu araştırma, kadınların karşılaştıkları engellere rağmen azimle girişimcilik dünyasında varlık gösterdiklerini ortaya koyuyor. Mastercard olarak, girişimciliğin desteklenmesi ve kadınların dijital dünyada daha fazla yer alması için çözümler sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Mastercard, 2020 yılından bu yana dünya çapında 50 milyondan fazla küçük işletmeye işlerini büyütmeleri için destek veriyor ve aynı zamanda Girls4Tech adlı STEM eğitim programıyla dünya çapında 7 milyon genç kadına dokunarak onları teknoloji ve mühendislik alanlarında kariyer yapmaya teşvik ediyor.