Yenilenebilir kaynaklara rağbet arttı

Yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği son yıllarda yaşam alanımız olan dünya da yeni bir düzen oluşturmaya devam ediyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerjiye olan yoğun talebin artması sonucu doğal kaynaklardan üretilen rüzgâr, güneş enerjisi, hidrolik, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına rağbet arttı.

 

Yavuz MÜFTÜOĞLU

 

Yenilenebilir enerjinin çevresel iyileşme ve ekonomik bağımsızlığa katkısı yeni dünya düzeninde ivme kazanmaya devam ediyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerjiye olan yoğun talebin artması sonucu doğal kaynaklardan üretilen rüzgâr, güneş enerjisi, hidrolik, jeotermal ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına rağbet arttı. Fosil yakıtların kullanımının azaltılması hem çevresel anlamda hem de ekonomik anlamda son derece önem arz ediyor. Daha az enerji harcayarak hem tasarruf ediyor hem de çevreye daha az zarar vermiş oluyoruz. Endüstriyel alanın en büyük problemlerinden biri üretim için fosil yakıtlardan enerji üretimiydi. Yeni dünya düzeni kendini oluştururken yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş olması dünyamızın geleceği adına umut vadediyor.  Ülkemizde uygulanan politikalarla son yıllarda yenilenebilir enerjide büyük ilerleme kaydedildi. Enerjisini kendi üreten kuruluşlar hem üretim hem de tüketim kısmında yer alarak enerjide bağımsız hale geliyor.

 

Sürdürülebilir gelecek

 

Sürdürülebilir geleceğe katkı sunan Akfen Yenilenebilir Enerji, yerli ve doğal kaynaklardan üretim yapan portföyünü genişletiyor. Akfen Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Mustafa Kemal Güngör, güneş, su ve rüzgar olarak sadece yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan 700 MW’lık güç kapasitesini 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 1200 MW düzeyine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin son yıllarda zirveye çıktığına dikkat çeken Güngör, Akfen olarak 2005 yılında bu yana bu alana yatırım yapmanın gurunu yaşadıklarını ifade etti.

Aradan geçen yıllarda şirketin 12 HES, 35 GES ve 6 RES projesiyle toplam 700 MW’lık kurulu güce ulaştığını anlatan Güngör, “Dünyada çok hızlı bir şekilde konvansiyonel yakıttan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş var. Tahminler 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın bir numaralı enerji kaynağı olacağına işaret ediyor. Akfen olarak Türkiye’de uzun yıllar önce bu alanda öncü olduk. Ülkemizin en iyi doğal kaynaklarına sahip bölgelerinde, tamamı sürdürülebilir olarak çoğu son 8 yılda devreye aldığımız ve kaynak bakımından çeşitlendirilmiş modern enerji santrallerimiz ile 700 MW’lık kurulu güce ulaşmayı başardık. Yolculuğumuz boyunca Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC) gibi iki önemli yabancı şirket ortağımız oldu. Gelecek dönemde hayata geçirdiğimiz yatırımlar ile bu alandaki liderliğimizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

3 yeni güneş projesi 

 

2023 yılında gerçekleştirilen başarılı halka arz döneminin geride kalmasıyla yeni bir yatırım atağına başladıklarını dikkat çeken Güngör, 3 yeni güneş enerji santralinin (GES) yapımına başladıklarını kaydetti. Güngör’ün verdiği bilgilere göre toplam kurulu gücü 66 MW büyüklüğünde olacak 3 hibrit güneş enerji santrali Osmaniye ve Çanakkale’de yer alacak. Osmaniye’deki 57 MW’lık Sarıtepe ve 23 MW’lık Demirciler rüzgâr enerji projelerinin (RES) alanlarında hayata geçirilecek 2 hibrit GES projesinden Demirciler Hibrit GES projesi 13,27 MW, Sarıtepe Hibrit GES projesi ise 12,98 MW güce sahip olacak. Yapımına başlanılan üçüncü hibrit GES projesi ise Çanakkale’deki 112,2 MW gücündeki Üçpınar RES sahasında hayata geçecek. Üçpınar Hibrit GES adıyla kurulacak hibrit projenin kurulu gücü 40 MW gücünde olacak. Anahtar teslim mühendislik, tedarik ve inşaat işleri sözleşmesi imzalanan projeler 2024 yılı içerisinde tamamlanarak enerji üretmeye başlayacak” dedi.

 

Türkiye’ye 11.8 milyon dolarlık döviz girdisi

 

Akfen Yenilenebilir Enerji, sürdürülebilir enerji üretimi ve çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik çalışmalarını sürdürürken, karbon emisyon azaltım kredilerinin satışı ile Türkiye ekonomisine de pozitif katkı sağlamaya devam ediyor. Şirket olarak çevresel sürdürülebilirlik ve ekonomiye katkı sağlama hedefleri doğrultusunda İngiltere merkezli EOS Climate&Energy ile karbon kredi satışları gerçekleştirdiklerini ifade eden Mustafa Kemal Güngör, “Geleceğe dönük olarak, yeni yatırım fırsatlarını takip etmeye ve güçlü stratejimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Yenilenebilir kaynaklara odaklandığımız portföyümüzdeki çeşitli santrallerimizden elde ettiğimiz karbon kredisi satışının yurtdışına satışı ile Türkiye’ye yarattığımız ekonomik değer 11.8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu alanda daha da gelişeceğimizi öngörüyoruz” diye konuştu.

 

Yavuz MÜFTÜOĞLU / Çanakkale

 

Cumhuriyet’in 100’ncü yılında 100 bin ağaç

 

Hayata geçirdiği projelerle daha sürdürülebilir bir geleceğe ve doğal yaşama katkı sunmayı hedefleyen Akfen Holding, Türkiye'nin yeşil mirasına katkıda bulunmak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Akfen’in, çatısı altındaki tüm şirketlerin katılımıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılı anısına Çanakkale’de 100 bin ağaçlık “Akfen 100’ncü Yıl Hatıra Ormanı”nın ilk fidanları toprak ile buluştu.