Systemair ile temiz hava, yüksek verim

Kapalı alanlarda yer alan kirleticiler, hava kalitesini olumsuz etkileyerek tüm canlılar için yaşam standartlarını zorlaştıran unsurlar arasında yer alıyor. Yeterli oksijen yoğunluğuna sahip havanın sağlanması ve kirli havanın ortamdan uzaklaştırılması, yaşam kalitesi için büyük önem taşıyor. Systemair Türkiye Satış Direktörü Şahin Büyükkaya, farklı mekan koşullarına uygun doğru havalandırma sistemi tercihi ile yaşam koşullarının üst düzeye çıkarılabileceğini ve verimlilik elde edilebileceğini belirtti.

 

 

Kapalı mekanlardaki iç hava kalitesinin, performans ve verimlilik üzerinde doğrudan etkisi bulunuyor. Doğru dizayn edilmiş ve etkili bir şekilde kullanılan havalandırma sistemleriyle, ortam sıcaklığının yanı sıra optimal hava kalitesi de sağlanabiliyor. Büyükkaya, mekanların hava kalitesinin iyileştirilmesi için alınacak temel önlemleri vurgulayarak, doğru havalandırma sistemlerinin kullanımının kritik bir rol oynadığını belirtti.

 

 

İç hava kalitesi sürekli ölçülmeli

Ev ortamındaki iç hava kalitesini kontrol etmek genellikle daha kolayken, iş yerleri ve endüstriyel tesislerde bu durum daha karmaşık hale geliyor. Büyükkaya, sağlıklı bir iç hava kalitesi için oksijen yoğunluğu düşük havanın dışarı atılması ve yerine taze, oksijen açısından zengin havanın verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sürecin en doğru şekilde yönetilmesi için iç hava kalitesinin sürekli ölçülmesi ve bu ölçüm değerlerine göre ısı geri kazanım ünitesine sahip bir havalandırma sistemi ile mahal havalandırmasının yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, doğru dizayn edilmiş havalandırma sistemlerinin iç mekana yeterli taze hava sağlayarak, ortam hava kalitesini optimal seviyede tutabileceğini vurguladı.

 

 

İç hava kalitesi, uzun vadeli başarı için hayati önem taşıyor

Çalışanların beden ve ruh sağlığı, maksimum verimli çalışma ortamı için iç hava kalitesinin sağlanmasının zorunluluk olduğunu söyleyen Büyükkaya, şu açıklamalarda bulundu:

"Havalandırma sistemlerinin maksimum fayda ile çalışması için yeterli taze havanın sağlanması ve kullanılan havalandırma sisteminin gerekli standartlara uygun şekilde filtasyon sistemlerine sahip olması gerekmektedir. İç ortam konforu için mekanın ısıtma, soğutma ve nem ihtiyacının doğru hesaplanması ve bu ihtiyaçlara uygun cihazların seçilmesi önemlidir. Havalandırma sistemleri, ısı geri kazanım sistemi ve yüksek verimli fan-motor uygulamaları ile maksimum verimlilikte çalıştırılabilir. Ayrıca, otomasyon sistem entegrasyonu da iç hava kalitesi için havalandırma sistemlerinin verimliliğini artıran önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor."

Büyükkaya, mekanların hava kalitesinin ve havalandırma sistemlerinin verimliliğinin, sadece çalışan sağlığı ve yaşam kalitesi için değil, aynı zamanda işletmelerin uzun vadeli başarısı için de hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

Kayıp ve kaçağa dikkat!

 

Büyükkaya, işletmelerde çalışan sağlığını korumak ve hava kalitesini artırmak için iki temel kriter olduğuna dikkat çekti. Bunlardan ilki, mekan için gerekli taze hava miktarının doğru hesaplanması ve uygun yöntemlerle iç ortama verilmesi. İkincisi ise havalandırma sistemlerinin maksimum enerji verimliliği ile çalıştırılması. Bu noktada, işletmelerdeki havalandırma sistemlerinde kayıp ve kaçakların önlenmesi gerektiğini belirten Büyükkaya, dışarıya atılan egzoz havasından maksimum ısı geri kazanımının sağlanmasının da kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.