25 milyon dolarlık yatırım hamlesi

Termosan Çelik, Çinli yatırımcılarla ortaklık kurarak Şanlıurfa’da 25 milyon dolarlık yeni bir tesis inşa ediyor. Yüksek teknoloji ve robotik sistemlerle donatılacak tesis, Türkiye'yi termos üretiminde dünya pazarında güçlü bir tedarikçi yapmayı hedefliyor.
Çelik termos üreticisi Termosan Çelik, Çinli yatırımcılarla yaptığı ortaklıkla Şanlıurfa’da 25 milyon dolarlık yeni bir tesis kuruyor. Termomug Çelik adı altında kurulacak olan tesis, günde 40 bin adet termos üretim kapasitesine sahip olacak. Üretimde yüzde 70 robotik sistem kullanılacak. Termomug Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Şanlıurfa’daki fabrikada basın mensuplarını ağırladı. Burada yeni tesisle ilgili yaptığı açıklamada, mevcut üretim kapasitesini dört katına çıkaracaklarını söyledi. Yılmaz, "Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgelerinde Çin dışı alternatif arayan mega müşterileri hedefliyoruz" dedi. 2025 Mayıs’ında üretime başlamayı planlayan şirket, özellikle Amerika pazarını büyütmeyi hedefliyor.
Çin ile güç birliği
Termosan Çelik, 2016’da Türkiye’nin ilk çelik termos üretim tesisini Şanlıurfa’da kurarak önemli bir adım atmıştı. Yılmaz, Çinli ortaklık teklifinin özellikle Amerika-Çin ticaret çekişmesinden kaynaklandığını belirtti. "Çinli firmalar Amerika’ya hitap edebilmek için yatırımlarını başka ülkelere kaydırdı ve bu fırsatı değerlendirdik" diye ekledi.
Hedef Amerika pazarı
Yeni tesisle ihracat oranını yüzde 60’a çıkarmayı planlayan Termomug, Stanley ve Yeti gibi dünya çapında ünlü termos markalarıyla görüşmelere başladı. Yılmaz, “Yeni tesisle, Amerika'nın termos pazarına hızlıca ve yüksek adetlerle gireceğiz" dedi. - Yavuz MÜFTÜOĞLU
Türkiye’nin lojistik avantajları etkili oldu
Çinli ortaklardan Zhou Yichao, Türkiye’nin lojistik, maliyet ve gümrük avantajları sayesinde yatırım kararlarının hızlandığını söyledi. Yichao, "Türkiye, termos üretiminde lider konuma gelecek" dedi. Mehmet Nuri Yılmaz, yurt içinde yıllık 15 milyon dolarlık ithalatı ikame ettiklerini söyledi. Şirket, Türk havayolları gibi büyük firmalara da termos üretimi yapıyor. Yılmaz, "Geniş bir ürün yelpazemiz var, 300 ml’den 5 litreye kadar termos üretiyoruz" dedi.
Yeni tesisin, endüstri 4.0 ilkeleriyle donatıldığını belirten Mehmet Nuri Yılmaz, üretimde geri dönüştürülmüş hammaddeler kullanılacağını söyledi. 2022’de güneş enerjisi yatırımı yaparak elektrik tüketiminin yüzde 70’ini güneşten karşılayan Termosan Çelik, yeni tesisinde de benzer sürdürülebilir yatırımlar yapmayı planlıyor.
Pandemi sonrası tedarik zincirindeki kırılma ile Uzak Doğu'dan Türkiye'ye yönelen yatırımlar hız kazandı. Çinli termos üreticisi, Avrupa'nın en büyük termos üreticisi Termosan Çelik ile ortaklık kurarak, Şanlıurfa’da Termomug Çelik adıyla 25 milyon dolarlık yatırım yapacak. Yeni tesiste üretilen ürünlerin büyük kısmı ABD pazarına ihraç edilecek.