'Geleceği Şekillendiren Gençler' araştırıldı

Dünya genelinde 1990'lı yılların ortalarından 2010'lu yılların başlarına kadar doğan yaklaşık 2 milyar kişi, Z kuşağının bir parçasını oluşturuyor. Tarihteki en kalabalık nesil olarak kayıtlara geçen Z kuşağı, merak edilen birçok yönüyle dikkat çekiyor. Tüketici zekâsı şirketi NielsenIQ, bu neslin özelliklerini “Geleceği Şekillendiren Gençler” adlı araştırmasında ortaya koydu.
Etnik Çeşitlilik
NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü ve EEMEA E-Ticaret Bölge Başkan Yardımcısı Didem Sekerel Erdogan, Z kuşağı bireylerinin %50'sinin farklı etnik kökenlerden geldiğini belirtti. Avrupa nüfusunun %17’si, Kuzey Amerika'nın %20’si, Güney Amerika'nın %25’i, Asya Pasifik’in %24’ü, Orta Doğu & Kuzey Afrika’nın %27’si ve Afrika’nın %32’si Z kuşağı bireylerden oluşuyor.
Yeni Değerler ve İkilemler
Z kuşağı, sahip olduğu farklı değerlerle dikkat çekiyor. Didem Sekerel Erdogan, bu değerlerin dört temel trend etrafında şekillendiğini vurguladı: bireysellik, ahlaki değerler, esneklik ve iyi yaşam.
Dijital Dünyanın Etkisi
Z kuşağı, dijital dünyanın ilk gerçek yerlileri olarak tanımlanıyor. Gençler, sosyal medyada zaman geçirmeyi tercih ederken, influencer olarak adlandırılan sosyal medya ünlülerini takip ediyor ve dijital etkinliklere katılıyor. NielsenIQ'nun araştırmasına göre, Z kuşağı bireyleri günde ortalama 5 saat internette geçiriyor. Ancak sosyal medya paylaşımlarında temkinli davranıyor; %25'i düşündüklerini sosyal medya ortamında paylaşırken, %30'u paylaşım yapmadığını ifade ediyor. %45'i ise paylaşacağı içeriklere dair önceden düşünmeyi tercih ediyor.
Z Kuşağının Etkisi
Araştırma, Z kuşağının etkisinin giderek arttığını gösteriyor. Z kuşağı bireylerinin %66’sı, bir ürün satın almadan önce yaşıtlarının puanlamalarını ve yorumlarını dikkate alıyor. Ayrıca, %68’i yeni ürünleri ailelerine ve arkadaşlarına öneriyor. Didem Sekerel Erdogan, dijital raf analitiğinin önemine dikkat çekerek, markaların aranma ve görünürlük metriklerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini vurguladı.
Gelecek Planları
Türkiye’de Z kuşağı gençlerinin %57’si geleceğine yönelik planlar yapıyor. Eğitim, kariyer, kendi işini kurma gibi hedeflere odaklanan gençler, aynı zamanda iyi bir işte çalışmak, sevdikleri işi yapmak ve yurtdışında çalışmak istiyor.
NielsenIQ'un araştırması, Z kuşağının dinamiklerini anlamak için önemli bir kaynak sunarken, bu neslin gelecekteki tüketim alışkanlıkları ve sosyal etkileşimleri üzerindeki etkisini de ortaya koyuyor.